BATIKAF’24 yoğun bir katılımla başladı

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda, Bolu Valiliği ve Üniversitemiz ev sahipliği ve paydaşlığında ikinci kez gerçekleştirilen Batı Karadeniz’in en büyük kariyer fuarı Batı Karadeniz Kariyer Fuarı (BATIKAF’24) yoğun bir katılımla başladı. “Bölge Temsilcisi Üniversite” olarak Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gölköy yerleşkesinde gerçekleştirilen önemli organizasyon, 8 ildeki 17 paydaş üniversite, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve sivil toplum örgütleri iş birliğinde düzenleniyor.

Üniversitemiz Gölköy yerleşkesinin fuar alanlarında gerçekleştirilen kariyer etkinliklerine öğrenci ve mezunlar büyük ilgi gösteriyor. Yoğun bir katılımın yaşandığı stantlar ve etkinlik alanlarında gençler, Türkiye’nin lider iş dünyası temsilcileriyle tanışma ve kariyer planlaması yapma fırsatı yakalıyor. 400’den fazla firmaya ev sahipliği yapan fuarda, 370 bilimsel etkinlik ve atölye çalışması da öğrencilerimizin kariyer ve meslek seçimlerine rehberlik ediyor.

BATIKAF’24, Kongre Merkezi Bordo Salonda düzenlenen açılış programı ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılışa; Bolu Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Tugay ve Garnizon Komutan Vekili Tankçı Komando Albay Cavit Nartop, Bolu Belediye Başkan Vekili Hülya Berberoğlu, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Hüseyin Sabuncuoğlu, Bolu İdare Mahkemesi Başkanı Tuncay Atakan, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Gültekin ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmet Şahin, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Polat, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Türkay, Türk Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Yıldız, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rahmi Er ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlknur Tunç, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Orbay ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç. Dr. Elif Sürer, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Fuar Sorumlusu Prof. Dr. Coşkun Karaca, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samettin Gündüz ve Prof. Dr. Aydın Him, Genel Sekreter İhsan Ağcan, Fuar Yöneticisi-KARMER Müdürü Doç. Dr. Murat Tarhan, Fuar Koordinatörü Doç. Dr. Ayhan Çetinkaya, Bolu İl Müdürleri, paydaş illerin Gençlik ve Spor İl Müdürleri, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürleri, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, İzzet Baysal Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fatih Yamaner ile paydaş üniversitelerin Kariyer Merkezi Müdürleri, Teknokent Müdürleri, akademik-idari yönetici ve personel ile öğrenciler katıldı.

Madenci Korosu’nun konseri büyük beğeni topladı

Şef Doç. Dr. Can Doğan yönetiminde Hasan Hüseyin Genç’in konuk sanatçı olduğu ve Zonguldaklı madencilerden oluşan Madenci Korosu’nun konseri büyük beğeni topladı. Sonrasında “Yetenek Her Yerde” Bölgesel Kariyer Fuarları tanıtım videosu gösterildi.

1000 kişilik ekipten görkemli organizasyon

Programın açılış konuşmasını Kariyer Merkezi Müdürü ve Fuar Yöneticisi Doç. Dr. Murat Tarhan yaptı. Emeği geçenleri sıralayarak teşekkür konuşması yapan Tarhan, “Öncelikle fuarımızın gerçekleşmesinde en büyük desteğimiz Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay’a, Vali Abdulaziz Aydın’a, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’ya ve fuarın emniyeti için görev başında olan tüm kolluk kuvvetleri ekibine şükranlarımı sunuyorum. Bunun yanında, organizasyon sürecinde fedakârca görev yapan Fuar Koordinatörü Doç. Dr. Ayhan Çetinkaya başta olmak üzere danışma ve düzenleme kuruluna, ekip liderlerine, Üniversitemizin idari ve akademik personeline, içerisinde gönüllü öğrencilerimizin de yer aldığı yaklaşık 1000 kişilik ekibimize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Gençlerin kariyerlerine katkı sunabilmek, motivasyon kaynağımız oldu

1000 kişilik hazırlık ekibiyle 1.5 ay gibi kısa bir süre içerisinde organizasyonun başarıyla tamamlandığını vurgulayan Doç. Dr. Tarhan, “Günlerce süren hummalı bir çalışmayla sürecin güzel geçmesine gayret ve itina ettik. Fuar vesilesiyle, bir öğrencimizin bile gelecekteki meslek hayatına dokunabilme, katkı sağlayabilme düşüncesi, motivasyon kaynağımız oldu.” dedi.

9 farklı merkezde, 55 farklı salonda bilimsel etkinlik ve atölye çalışmaları yapılıyor

Rektör Yardımcısı ve Fuar Sorumlusu Prof. Dr. Coşkun Karaca ise, BATIKAF’24 hakkında bilgi vererek, “Bu kapsamda, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, paydaş üniversiteler ve kurumlarımızla birlikte, sizlere dolu dolu 2 gün yaşatmak adına 400’e yakın etkinlik planladı. Kongre Merkezimiz başta olmak üzere 9 farklı merkezde ve 55 farklı salonda yapılacak olan bu etkinliklerde, öğrencilerimizin kariyer ve meslek seçimlerine rehberlik edecek paneller, konferanslar ve eğitimlerin yanı sıra atölyeler, sergiler ve gösterilerle sosyal ve sanatsal yönlerini geliştirecek keyifli etkinlikler sunacağız.” şeklinde konuştu.

Rektör Alişarlı, bölgesel kariyer fuarlarının önemini vurguladı

Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise, “Yetenek Her Yerde” temasıyla 2019 yılında yola çıkan Bölgesel Kariyer Fuarlarının, üniversiteler, kamu ve özel sektör kurumları ile meslek odalarının iş birliği ile gerçekleştirilen kariyer etkinlikleri olduğunu belirterek, “Bu bağlamda, Batı Karadeniz Kariyer Fuarı, ilk olarak 2022 yılında Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilmişti. ‘Bölge Temsilcisi Üniversite’ olarak ev sahibi olduğumuz ve 17 paydaş üniversite ile ikincisini düzenlediğimiz BATIKAF 2024, bölgemizdeki önemli bir kariyer fuarı olma özelliğini taşımaktadır.” dedi.

17 üniversitemizin ve diğer paydaşlarımızın iş birliğinde gençlerimizin kariyer planlamalarına yön vermek, onları sektör temsilcileri ile buluşturmanın yanı sıra, düzenlenen etkinlik ve atölyelerle kişisel gelişimlerine katkı sunmak için bu fuarı organize ettiğimizi kaydeden Rektör Alişarlı, BATIKAF’ın öğrenci, mezun ve işveren açısından faydalarını sıralayarak, özetle şunları vurguladı:

“Ülkenin her bölgesindeki üniversiteli gençler için istihdam ve staj konusunda fırsat eşitliği sağlamak; gençlerin henüz öğrenciyken eğitim, ilgi ve becerilerine uygun kariyer alanlarını belirleme yönünde destek olmak; gençlerin başarılı girişimci ve liderler ile bir araya gelmesini sağlamak; gençlerin bulundukları il ve bölgede, iş ve staj imkanlarına ulaşmasını sağlamak; çok sayıda firma ve kamu kuruluşundan temsilciler ile bir araya gelme fırsatı sunma; gerçekleştirilen etkinlikler ile mezuniyet sonrası öğrencilerin eksiklerinin tamamlanması, mezun oldukları üniversitelerin kariyer merkezleri ile iletişimlerinin sağlanması; mezun öğrencilerin girişimcilik konusunda bilgi edinmeleri ve kendi markalarını oluşturarak iş yeri açma konusunda destek olunması; lisansüstü eğitim alanları konusunda mezun öğrencilere yol haritası oluşturmada yardımcı olmak; firmaların üniversitelerle ve birbirleri ile iletişimlerini güçlendirmek; üniversitelerin kariyer merkezleri aracılığıyla insan kaynakları süreçlerinin desteklenmesi; firmalar için iş-staj kapsamında nitelikli öğrencilere/mezunlara ulaşabilmesini sağlamak; KOBİ’lerin insan kaynakları ve yetenek kazanımı süreçleri hakkında farkındalıklarının ve kapasitelerinin artırılması; kamu-sanayi-üniversite iş birliklerinin desteklenmesi yönünde yeni projeler de paydaş olmalarının sağlanması.”

CBİKO Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, beşerî sermayenin önemine dikkati çekti

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi (CBİKO) Başkanı Doç. Dr. Salim Atay ise, beşerî sermayenin önemine dikkat çektiği konuşmasında özetle “Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi olarak, 2019 yılından itibaren bölgesel kariyer fuarları yapmak üzere sahaya çıktık. Cumhuriyet döneminde, özellikle Kurtuluş Savaşı sonrasında en çok yatırım yapılan alan, insan kaynağı olmuştur. Bu yatırımın taçlandığı dönem ise, son 20 yıldır. Bu dönemde, bütçeden eğitime ayrılan pay, en büyük paya ulaşmıştır. Türkiye’nin 81 ilinde üniversite açılmıştır ve yine bu dönemde okula erişemeyen kimse kalmamıştır. Sağlık, OSB, Teknokent aynı şekilde. Arz ve talebi buluşturmadan bir ülke kalkınamıyor. Beşerî sermayeye yatırım yapmadan kalkınma gerçekleşmiyor. Bugün 38’incisini yaptığımız bu organizasyonlar ise, aslında arz ve talebin doğrudan birbiriyle buluştuğu yerler oluyor; bakın iki günde 369 etkinlik olacak, bunun örneği yok, Avrupa’da da yok.” ifadelerini kullandı.

“20-24 yaş grubu işsizlik oranındaki düşüşün nedeni, EDKE’nin etkin çalışmasıdır.”

Erken Dönem Kariyer Ekosistemi (EDKE) hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Atay, özetle “Adına kısaca EDKE dediğimiz Erken Dönem Kariyer Ekosistemimiz var. Bunun içerisinde 11 ayrı ürün çalışıyor. Bölgesel kariyer fuarları bunun sadece bir tanesi ve en etkilisi değil. İlk yaptığımız iş, üniversitelere kariyer merkezlerinin kurulması ve bunların alt yapısının güçlendirilmesidir. Üniversite birinci sınıftaki öğrenciye kariyer planlama dersini vermektir. Bu dersi alabilmesi için Yetenek TV’yi kurmaktır. Kariyer merkezlerinin işlevlerini artırabilmek için dünyanın en gelişmiş, en büyük iki portalından Yetenek Kapısı’nı kurmak ve aktive etmektir. EDKE sistemi çalıştığı zaman ortaya ne çıkıyor biliyor musunuz? Hedef kitlemiz 20-24 yaş arasıydı; yani siz üniversite öğrencileriydiniz. 2019 yılında, biz bu kurguyu yaptığımız zaman Türkiye’nin 20-24 yaş grubu arasında işsizlik oranı yüzde 28’in üzerindeydi. Bugün, bu oran 16.2’ye düşmüştür. 12 puanlık bir düşüş olmuştur. Bu düşüşün ekonometrik modele göre 8.3’ü, EDKE’nin etkin çalışmasının sonucunda ortaya çıkıyor. Türkiye’de artık genç işsizliğini yönetebilir duruma getirdik. Bu büyük bir başarıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Plaket töreni gerçekleştirildi

Konuşmaların ardından plaket törenine geçildi. Madenci Korosu Şefi Doç. Dr. Can Doğan, paydaş üniversitelerin Kariyer Merkezi müdürleri ile platin ve altın sponsorların temsilcilerine teşekkür plaketleri takdim edildi.

Kurdele kesimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından açılış programı sona erdi. Protokol üyeleri, stantları ve fuar alanlarını ziyaret ederek, iş dünyası temsilcileri ve gençlerle görüşmeler yaptı. Kaynak: TV Bolu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sultanma/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464